Mimo że aronia jest znana z wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci prozdrowotnych, to nadal nie może siÄ™ przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewajÄ… nad tym, że siÄ™gamy po niÄ… dużo rzadziej, niż powinniÅ›my. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystujÄ… jÄ… w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniajÄ…c, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaÅ›nym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej zwiÄ…zki dziaÅ‚ajÄ… antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegajÄ… miażdżycy i chorobom serca, chroniÄ… przed udarami, opóźniajÄ… rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżajÄ… ciÅ›nienie krwi.
Z badaÅ„ przeprowadzonych przez Kantar Polska w ramach projektu Core Team wynika, że w ciÄ…gu trzech lat, w okresie od sierpnia 2020 do sierpnia 2023 roku, liczba konsumentów włączajÄ…cych aroniÄ™ i jej przetwory do swojej diety wzrosÅ‚a o 46 proc. – z 4,2 mln do 6,2 mln konsumentów. W sierpniu ubiegÅ‚ego roku, kiedy startuje sezon aroniowy, te owoce włączyÅ‚o do swojej diety ok. 20 proc. Polaków. Sierpniowa konsumpcja aronii byÅ‚a najwyższa w historii pomiarów prowadzonych w Polsce. Tegoroczne dane pokazujÄ…, że aronia zyskuje coraz wiÄ™cej fanów. Chociaż to cieszy zarówno producentów, jak i dietetyków, to wzrosty te nie sÄ… satysfakcjonujÄ…ce.
– Aronia wciąż jest za maÅ‚o doceniana i za maÅ‚o popularna. Podejrzewam, że Polacy jeszcze nie jedzÄ… tyle aronii, ile jako dietetycy, żywieniowcy i edukatorzy żywieniowi byÅ›my chcieli. MyÅ›lÄ™, że wynika to przede wszystkim z „trudnego” smaku aronii, który jest cierpki, gorzkawy i nie każdemu siÄ™ kojarzy ze sÅ‚odkimi owocami, takimi jak czereÅ›nie czy truskawki. Natomiast trend jest pozytywny. WidzÄ™, że aronia już nie jest bardzo niszowa, tylko jest jej coraz wiÄ™cej w przestrzeni publicznej, pojawia siÄ™ w przetworach i to cieszy. Soki czy dżemy majÄ… przecież dużo wiÄ™kszy popyt niż surowa aronia i sÄ… też Å‚atwiej dostÄ™pne w różnych sklepach – mówi agencji Newseria Lifestyle Agata Lewandowska, dietetyczka i autorka książki „Aronia. UzdrawiajÄ…ca moc”.
Eksperci wskazujÄ… na prozdrowotne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci aronii. Ich zdaniem to kolejny superfood polskiej produkcji. Ten owoc zawiera bowiem wiele witamin i innych skÅ‚adników mineralnych, które korzystnie wpÅ‚ywajÄ… na pracÄ™ naszego organizmu.
– NazwaÅ‚abym aroniÄ™ naszym polskim „czarnym zÅ‚otem”, gdyż jest to jeden z najzdrowszych owoców na Å›wiecie. Zawiera bardzo dużą ilość skÅ‚adników o dziaÅ‚aniu przeciwutleniajÄ…cym i przeciwzapalnym. Gdyby porównać jej wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci przeciwutleniajÄ…ce z innymi owocami, to ona zawsze jest na górze rankingu, a niekiedy nawet na samym szczycie. WÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci aronii powodujÄ…, że Å›wietnie dziaÅ‚a ona w profilaktyce chorób metabolicznych, ukÅ‚adu krążenia, neurodegeneracji czy chorób oczu. Åšwietnie wpÅ‚ywa na nasz przewód pokarmowy, ponieważ dziaÅ‚a prebiotycznie. To, co wymieniÅ‚am, to jedynie niewielki wycinek ze wszystkich wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci aronii – podkreÅ›la Agata Lewandowska.
Wszystkim do tej pory jeszcze nieprzekonanym dietetycy podpowiadajÄ…, w jaki sposób włączyć aroniÄ™ do swojej diety tak, by jej kwaÅ›no-cierpki smak nie przeszkadzaÅ‚ czy też nie dominowaÅ‚ w deserach.
– Aronia traci trochÄ™ swojej cierpkoÅ›ci i goryczy po zamrożeniu. Jeżeli Å›wieżą aroniÄ™ wrzucimy do zamrażalnika nawet na dwa dni, to ona potem powinna być bardziej przystÄ™pna smakowo. Natomiast jeżeli komuÅ› w ogóle nie pasuje smak aronii, może mieszać jÄ… z innymi owocami, czyli po prostu bierzemy sobie kilka różnych rodzajów owoców, miksujemy w koktajl i mamy smak bardziej dostÄ™pny dla wiÄ™kszoÅ›ci osób, którym owoce kojarzÄ… siÄ™ przede wszystkim ze sÅ‚odkim – radzi dietetyczka.
SpecjaliÅ›ci do spraw żywienia dążą do tego, żeby polskie superowoce bogate w antocyjany, silne antyoksydanty staÅ‚y siÄ™ elementem naszej codziennej diety. W tej grupie sÄ… miÄ™dzy innymi: truskawki, maliny, borówki, czarna porzeczka, jagoda kamczacka, jeżyny, agrest i aronia. Każdy z tych owoców ma dużą wartość odżywczÄ… i leczniczÄ….
– Nie da siÄ™ dokÅ‚adnie policzyć, ile konkretnie gramów aronii musimy zjeść każdego dnia, żeby osiÄ…gnąć efekt, ale generalnie w profilaktyce chorób ukÅ‚adu krążenia i schorzeÅ„ mózgu proponuje siÄ™, żeby codziennie spożywać jednÄ… garść owoców jagodowych. W sezonie najpierw sÄ… truskawki, potem maliny, borówki, jagody, a już teraz, w sierpniu, we wrzeÅ›niu bÄ™dzie aronia. Wszystkie te owoce możemy też zamrozić, tak by przez caÅ‚y rok codziennie mieć jednÄ… porcjÄ™ różnorodnych owoców jagodowych. Owoce mrożone nie tracÄ… dużo na wartoÅ›ci odżywczej, wiÄ™c jak najbardziej można je polecić – dodaje Agata Lewandowska.
